Mexico (market) to China (town)

De senaste par dagarna har lill-mexikanen varit ledig och jag bestämde mig för att investera i ett nytt månadskort för kommunaltrafiken. Detta resulterade i mycket flängade och många bilder! Enjoy.

Som bekant finns det hundratals kända platser i L.A. där zhe Mexicans har bestämt sig för att göra till sina. Nyligen besökte vi en liten, genuin marknad – Olvera street market, där man kan hitta det mesta utav mexikanska prylar. Om man nu känner ett otroligt behov av saker som ler-fat, ponchos eller maracas, så har man kommit rätt! Restauranger finns det några stycken utav,  ett par lite finare och dyrare, Olvera street marketdär de har alkoholrättigheter och irriterande mariachi-band som spelar vettet ur gästerna. Finns även budgetvarianter för de inte lika margaritas-törstiga besökarna: hål i väggen – varianten. Prisvärd och riktigt god mat, framför allt genuin, oftast tillagad av en liten, lagom rund mexitant. Got to love it. Vi åt aldrig mat, men hittade ett litet bageri där Luis tvingade på mig en ”churro”. Kort beskrivning: munk-liknande deg i avlång variant som gräddats halvhård, därefter rullats i socker och kanel. Ny favorit. Besvikelsen över att bageriet inte hade ”agua de fresa” var dock stor. Det är vatten smaksatt med jordgubbar och aningen mjölk. Enligt mina ögon och smaklökar är det är smalare variant av milkshake. På plats finns även L.A.s äldsta hus, byggt år 1818. Inget häpnadsväckande för en person som bott i en stad som är äldre än 200år – ungefär alla.

Efter att ha avklarat den mexikanska marknaden bestämde vi oss för att ta en tripp till Kina när vi ändå var i krokarna. Både Olvera street market och Chinatown ligger i närheten av varandra djupt inne i hjärtat av Downtown.

Det var min första tur till Chinatown, har bara varit till Little Tokyo innan, som är en riktigt gullig liten stadsdel som består av ett fint litet torg, massa restauranger och ett par butiker. Så jag förväntade mig någon liknande fast x2. Det är nog till storleken ca x50 av vad Little Tokyo är.. Riktigt stort och coolt! Hade man vaknat upp där på morgonen hade det bara varit bilarnas registreringsskyltar som kunnat avslöja att man inte var i Kina. Husen, bensinstationerna, gatorna, skyltarna, allt är i Chinese-style. Till och med Luis kände sig lite asiatisk. Området är väldigt rent och snyggt, full med restauranger och  butiker. Vill absolut gå dit någon kväll för lite peking-anka! De populäraste butikerna bestod av hälsoprodukter, porslin, smycken och västar. Japp, västar. Vi kom fram till slutsatsen att kineser måste älska att klä sig i väst. Efterfrågan måste vara skyhög eftersom varannan klädbutik nischat in sig på just det, enligt de själva, moderika plagget. Invest! Inne i pryl-affärerna, som i princip bara sålde ätpinnar, statyer, lanternor och diverse skit, tycker de onekligen att desto guldigare desto bättre! Har man en 2m hög drake inne i lägenheten så är det inte pampigt nog. Är den däremot i guld, då kan man imponera grannarna. Chinatown slutar nog aldrig att förvåna en svenska och dess lill-mexi, värt ett besök eller två!

Man kan ställa sig frågan varför man flyttar till ett nytt land för att sedan göra det identiskt med sitt gamla. Sakta men säkert kommer det upp röda timmerstugor, blåbärsris, tallar, granar och flaggstänger i mitt kvarter, var så säkra.

Det här inlägget postades i Sightseeing. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s